Egyetemi rendezvények

 

demoday banner


 

2020. 4. negyedévre tervezett szakmai rendezvények:

 • 2020 szeptember: Gazdasági Innovációs és Térségfejlesztési konferencia: az egyetemen koncentrálódó tudásanyag és innovációs lehetőség bemutatása, kapcsolatépítési lehetőségek feltárása és kiaknázása, K+F pályázatok bemutatása kis- és középvállalkozóknak a régióban, gazdasági kihívások, innovációs ötletek, támogatási források a térségfejlesztés érdekében

 • Szeptember 23-án online rendeztük meg Regionális Gazdaságfejlesztési Konferenciáánkat, Összefogás az Innováció jegyében címmel. Az eseményen a plenáris előadások mellett kerekasztal-beszélgetések is várták a résztvevőket. A szakemberek egyeztettek többek között a vállalkozások helyzetéről, az agráriumot érintő aktualitásokról, valamint az innováció és a gépipar kihívásairól is.
  Részletes összefoglaló itt, hamarosan.

 • 2020 október: Start your business vállalkozói verseny:  innovatív hallgatói ötletek megvalósítása sikeres vállalkozók és üzleti mentorok segítségével

 • Október 7-én, immár második alaklommal kezdődött el innovációs vállalkozói kurzusunk az Input program partnerségével.

  A program célja, hogy az egyetemisták kimozdulva a komfortzónájukból és egy egyszerű tantermi kurzus keretei közül, csapatokban, a megadott tematika mentén, élményalapon foglalkozzanak saját projektjeikkel. Az Input Program képzéssorozatát alapul véve 6 alkalmon keresztül sajátíthatják el a legjobb előadóktól a legmagasabb szakmai szinten az ötletgenerálást, a termékvalidációt, sales és marketing technikákat, az üzleti tervezést, a piacra lépési stratégiákat, valamint a befektetői pitch technikákat. A kurzus végére a csapatok el tudják helyezni piaci körülmények között a projektjeiket, megkapják a szükséges tudást egy minimálisan működőképes termék vagy egy prototípus elkészítésére, rendelkeznek egy egyszerűsített üzleti tervvel, ismerik a lehetséges versenytársakat, illetve a szakmai zsűri és befektetők előtt képesek lesznek prezentálni üzleti ötleteiket.

  Az esemény idénre összegyetemi versennyé nőtte ki magát, hiszen a campus összes kara részt vesz a 2 hónapos kurzuson és versenyen, valamint a nagy érdeklődésre való tekintettel egy egyetemi polgár kategória is meghirdetésre került, mert hiszünk abban, hogy az innováció nem korlátozható.

  A csapatok november 25-én, egy verseny keretében mutatják be projektjeiket neves szakmai zsűri és potenciális befektetők előtt.

 • Workshopok vállalkozásoknak, vállalkozóknak: KKV-ban felmerülő gazdasági témák - vállalkozási tippek, szervezetfejlesztés, üzletfejlesztés, marketing, innováció

A kijelölt időpontok közeledtével a híreket konkrétumokkal frissítjük.


Ha bármely tervezett rendezvény felkeltette érdeklődését, részletekért keressen minket bizalommal.

www.ke.hu/egyetem/kozponti-egysegek/innovacios-es-tudastranszfer-iroda

 

 

Térségi, regionális események

Az NKFIH hírleveleinek megjelenítésével szeretnénk hozzájárulni a közvetlen innovációs szakpolitikai irányok megismeréséhez, elősegítve ezzel a helyi ökoszisztéma szereplőivel való együttműködések kialakítását, erősítését, és új szakmai alapok létrehozását. Oldalunkon keresztül folyamatos és részletes információkhoz juthat a hazai és nemzetközi innovációs pályázatokról, forrásokról.

 

NEMZETKÖZI MENTORING A MAGYAR STARTUPOKNAK

Új fejezet nyílik a magyar startupok történetében. Az itthon is elérhető mentorprogramok mellett most 7 új ország és 12 nemzetközi mentor és szakértő csatlakozásával bővül a hazai startupok számára elérhető, magas minőségű szakmai segítség. A cél az, hogy a fiatal vállalkozások megfelelő tudással lépjenek a külpiacokra – az USÁ-tól egészen az Arab Emírségekig.

Tovább a teljes cikkhez


NEMZETKÖZI MENTORÁLÁS

 

Mit szólnál ahhoz, ha közvetlen mentor kapcsolatod lenne az USÁ-tól kezdve az Emírségekig? Olyan emberekre gondolunk, akiket akár személyesen is felkereshetsz, hogy segítsenek neked és a startupodnak nemzetközi piacra lépni. Jól hangzik? Bemutatjuk neked az INPUT Nemzetközi Mentoring szolgáltatását!
A Nemzetközi Mentoring célja, hogy hidat képezzünk közted és külföldi célpiacod között. A kezdeti lépések során olyan támaszt nyújtunk számodra, amivel magabiztosabban tudsz majd döntéseket hozni.

Tovább a teljes cikkhez


NEMZETKÖZI MENTORÁLÁSI SZOLGÁLTATÁSSAL BŐVÜLT AZ INPUT PROGRAM

Nemzetközi mentorálási szolgáltatással bővült az INPUT Program, így jelenleg hét ország tizenkét nemzetközi mentora révén biztosít térítésmentes szakmai támogatást a külpiacra lépés előtt álló magyar startupok számára - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára pénteken, a tárca közleménye szerint.

Solymár Károly Balázs hozzátette: az egyedülálló, több alkalomból álló mentorálás során a vállalkozások széles kapcsolatrendszerrel és tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak információkat az adott célpiacról, majd tanulmányút keretében a gyakorlatba is átültethetik megszerzett tudásukat.
A nemzetközi mentorjelöltek több napos, gyakorlatorientált képzésen vesznek részt, melynek keretében megismerhetik a magyar innovációs ökoszisztéma jellemzőit, elsajátíthatják a mentoráláshoz szükséges szakmai tudást, valamint működő magyar startupok esettanulmányain keresztül élesben is kipróbálhatják a mentorálási eszköztárat.
A folyamatosan bővülő nemzetközi hálózat jelenleg 12 mentorból áll, akik az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból, Lengyelországból, az Egyesült Arab Emírségekből, Georgiából, Moldovából és Ausztriából segítik a magyar vállalkozásokat.
Az INPUT Program jelenleg mintegy 80 tagot számláló, országos pro bono mentorhálózatot épített ki Magyarországon. A mentorjelöltek több napos szakmai képzést és vizsgát követően válhatnak INPUT Mentorrá, akiket később további szakmai programok segítenek a fejlődésben. A program hozzájárult ahhoz, hogy az ENSZ 2018-ban Global Best Practice elismeréssel illette az INPUT Program tevékenységét. A térítésmentes mentori szolgáltatást a már fejlett, nemzetközi piacra lépés előtt álló startupok vehetik igénybe az INPUT Program weboldalán keresztül, a mentorálási folyamat zárásaként pedig tanulmányúton vehetnek részt az adott célpiacon - olvasható az ITM közleményében.


A Magyar-Török alkalmazott kutatás-fejlesztési együttműködési programban való magyar részvétel támogatása címmel az NKFIH pályázatot hirdet: 2020-1.2.4-TÉT-IPARI (alkód: 2020-1.2.4-TÉT-IPARI-TR)

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett pályázati felhívás célja

 • a magyar-török kutatás-fejlesztési együttműködések ösztönzése,
 • a magyar vállalatok piacképességének növelése,
 • a magyar szerepvállalás erősítése nemzetközi szinten,
 • a kutatói és ipari szféra KFI együttműködésének ösztönzése innovatív piac-közeli projektek támogatásával, amely révén prototípus vagy új termék, technológia, szolgáltatás fejlesztésére kerül sor,
 • nemzetközi K+F projektekben való részvétel hazai hasznosulásának elősegítése.

A pályázat fókusztémái az alábbiak lehetnek:

 • Egészségipar, gyógyszerészeti kutatások, biotechnológia
 • Fizika (különösen lézerfizika és nagy energiájú részecskefizika)
 • Energetika (különösen a megújuló energiák)
 • Információs és kommunikációs technológiák (különösen a mesterséges intelligencia és 5G technológiák területe)
 • Biokémia, genetika és molekuláris biológia
 • Műszaki tudományok (különösen csatlakoztatott és autonóm járművek, robotika és mechatronikai rendszertechnológiák, gyári automatizálási rendszerek)
 • Agráripar és élelmiszeripari technológiák

A támogatási kérelmek (elektronikus) benyújtása a kitöltő program élesítésétől 2021. február 12-én 12:00-ig lehetséges.

További részletes információ az alábbi linken érhető el:

https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/magyar-torok-alkalmazott-kf-egyuttmukodes-2020-124-tet-ipari-tr/palyazati-felhivas 


Megjelent az NKFIH Kutatásfejlesztés és Innováció Magyarországon című kiadványa, mely a hazai K+F+I szektor jelenlegi helyzetéről és folyamatairól ad objektív képet, a KSH adatai és uniós források alapján.

A brosúra az alábbi linkről elektronikusan is letölthető: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/kiadvanyok-publikaciok/hivatal-kiadvanyai


Zalaegerszeg, 2020. május 29., péntek (MTI) - A kormány szerdán elfogadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiáját, amelynek részeként péntektől több mint 53 milliárd forint összegű pályázati lehetőség nyílt meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 145 milliárdos keretösszegéből - mondta az innovációs és technológiai miniszter pénteken Zalaegerszegen.

Palkovics László kifejtette: a négy új pályázat az "innovációs lánc" minden szereplőjét érinti, támogatást nyerhetnek a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv), a nagyvállalatok, az egyetemek és a vállalkozások közötti együttműködések is. A kiírások a munkahelyteremtést, a meglévő munkahelyek megőrzését és kiemelten a kkv-k kutatás-fejlesztési, innovációs képességének erősítését szolgálják. (https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/utolso-hirlevel)

 

2020. május 29-én az NKFIH több innovációval kapcsolatos pályázatot hirdetett:

Kkv start innováció:

A Pályázati Felhívás célja a mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének ösztönzése piacorientált innovációs projektjeik támogatásával. A vállalkozások az önállóan megvalósított, a támogatás megtérülését valószínűsítő alábbi célokból választható innovációs projektjeikre kaphatnak támogatást:

 • humán erőforrás bevonásával a vállalkozásban innovációs folyamat(ok) elindulása megtörténik vagy
 • humán erőforrás bevonásával adaptív innovációs tevékenység történik, vagy
 • humán erőforrás bevonásával, legalább a vállalkozás szintjén újdonságnak tekinthető és üzletileg hasznosítható prototípus, termék, technológia vagy szolgáltatás kifejlesztése történik.

Az igényelhető támogatás mértéke:

A rendelkezésre álló teljes pályázati keretösszeg 12 milliárd forint. A támogatás mértéke maximum 60%. Az igényelhető támogatás összege minimum 10 millió Ft, maximum 20 millió Ft.

További információ az alábbi linken érhető el:

https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/kkv-start-innovacio-2020-111-kkv-start/palyazati-felhivas

 

Szellemi alkotások hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelmét szolgáló tevékenységek támogatása az alkotások hasznosulásának előmozdítása érdekében:

A pályázati felhívás célja a szellemi alkotások hazai, és/vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló tevékenységek támogatása.

Az igényelhető támogatás mértéke

A rendelkezésre álló teljes pályázati keretösszeg 80 millió forint. A támogatás mértéke 100%.

Támogatási kérelmenként az igényelhető támogatás összege tevékenységtől függően 100 000 Ft és 7 500 000 Ft között van.

További információ az alábbi linken érhető el:

https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/szellemi-alkotasok-szellemi-tulajdon-vedelme-2020-113-iparjog/palyazati-felhivas

 

Az egyesült királyságban, németországban és ausztriában egyetemi tanulmányokat folytató magyar hallgatók hazai nyári gyakorlatának támogatása:

A pályázati felhívás célja, hogy az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria egyetemein tanuló tehetséges, magyar állampolgársággal rendelkező diákok nyári gyakorlat keretében bekapcsolódjanak a hazánkban működő vállalkozások, elismert felsőoktatási és kutatóintézeti kutatócsoportok kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) tevékenységébe, ezáltal a gyakornokok alkalmazhatják megszerzett tudásukat, megismerhetik a vállalatok, illetve az egyes kutatócsoportok működését és ötleteikkel hozzájárulhatnak a vállalat, illetve kutatócsoport sikeréhez, továbbá betekintést nyerhetnek a hazai munkaerőpiac által kínált lehetőségekbe.

Az igényelhető támogatás mértéke:

A rendelkezésre álló teljes pályázati keretösszeg 50 millió forint. A támogatás mértéke 100%. Támogatási kérelmenként és gyakornokonként az igényelt vissza nem térítendő támogatás összege maximum 1.500.000,- Ft (500.000,- Ft/hónap). Amennyiben a foglalkoztatás időtartama nem egész hónap, úgy az 500.000-, Ft egységköltség arányosan számítandó.

További információ az alábbi linken érhető el:

https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/egyesult-kiralysagban-nemetorszagban-ausztriaban-tanulok-hazai-nyari-gyakorlatanak-tamogatasa-2020-121-gyak/palyazati-felhivas

 

Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása:

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett felhívás célja a vállalkozások versenyképességének javítása piacorientált kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeik támogatásával, az alábbi konstrukciókban:

 • „A” alprogram: A vállalkozások önállóan vagy konzorciumban partnerek bevonásával megvalósított, piaci potenciállal rendelkező, a támogatás megtérülését valószínűsítő KFI projektjeinek támogatása. A vállalkozások KFI projektjeik sikeres megvalósításával új üzleti lehetőségeket alapoznak meg.
 • „B” alprogram: A vállalkozások konzorciumban megvalósított KFI projektjeinek támogatása, melyhez konzorciumi tagként bevonhatnak kutató-tudásközvetítő szervezeteket is. Nagy jelentőségű és összetett kutatás-fejlesztési és innovációs feladatok megoldásának támogatása a szakterület szakmailag kiemelkedő szereplőinek részvételével. A támogatással létrejövő eredmények a gazdaságban és a társadalmi élet egyéb területein hasznosulva, létező, fontos problémák megoldásához járulnak hozzá az erőforrások, ráfordítások ésszerű fókuszálásával, jelentős gazdasági, társadalmi hasznot biztosítva.

információ: „Tájékoztatjuk a pályázókat, hogy a felhívásra beérkezett támogatási igények összesített értéke meghaladta a rendelkezésre álló keretösszeg két és félszeresét, ezért az NKFI Hivatal a beadás lehetőségét – a felhívásban közölt információknak megfelelően – a végső benyújtási határidő lejárta előtt, 2020. június 6-án 10.25 órakor lezárta.”

A kiírás  az alábbi linken érhető el:

https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/piacvezerelt-kfi-projektek-tamogatasa-2020-112-piaci-kfi/palyazati-felhivas

 

© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus Innovációs és Tudástranszfer Iroda • Minden jog fenntartva.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat