Rólunk

Az Innovációs és Tudástranszfer Iroda honlapjának célja, hogy naprakész központi információs forrássá váljon az egyetem kutatói, hallgatói, meglévő és leendő partnerei és a gazdasági szféra minden tagja számára az egyetemi kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységek kapcsán.

A 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00007 azonosítószámú, Innovációs ökoszisztéma fejlesztése Kaposváron című projekt keretében az Innovációs és Tudástranszfer Iroda 2020. február 1-én kezdte meg működését. A projekt sikeres megvalósítása és fenntartása érdekében a megalakult ITTI közvetlen Rektori irányítás alatt áll. Ez a szerkezet lehetővé teszi az Egyetem vezetésével a folyamatos kapcsolattartást, biztosított a megvalósítás folyamatos ellenőrzése; célok meghatározása, megtervezése, elemzése; erőforrás szükségletek kalkulációja, biztosítása; kockázatok felmérése, kockázatkezelés; a projekt végrehajtásának ellenőrzése. A megvalósítás során felmerülő döntési helyzetek esetén a döntéstámogatás biztosított, a megfelelő információ átadás az esetleges eltérések kezeléséhez szükséges stratégiai döntéshozatalt alapozza meg.   

Az integrációt követően a Kaposvári Campus Innovációs Irodája szorosan együttműködik a Gödöllői Campus hasonló irodájával. Kapcsolatot tart az Egyetemhez tartozó minden Campusszal és Kutató Intézettel, a Keszthelyi Campust pedig közvetlenül képviseli.
   

Szakmai vezetés: A projekt szakmai megvalósítását az alábbi szerkezet biztosítja:

Igazgató: Gyarmati Tünde, PhD; TIP összekötő (agrármérnök, PhD-fokozattal)

Innovációs menedzser: Szabó-Szentgróti Gábor, (gazdasági szakmérnök, PhD-fokozattal)

H2020 kapcsolattartó: Varga Mónika, PhD – (gazdasági agrármérnök, PhD-fokozattal)

Projekt és pénzügyi menedzser: Vikárné Szita Nikoletta

A belső integráció és kari elköteleződés érdekében az egyetem karainak 1-1 szakértője/koordinátora is aktív tagja a szervezetnek.

Innovációs és Tudástranszfer Iroda

Az egyetemi innovációs ökoszisztéma (EIÖ) felépítésével a Kaposvári Campus fő céljai az egyetemi tudástranszfer eredményességének növelése, az egyetem és az ipar közötti kapcsolatok erősítése és az innovációs aktivitás fokozása az egyetemi tudásbázis környezetében.

A program főbb elemei:

 • Tudásbázis kialakítása:
  • az innovációs tevékenység intézményi szintű harmonizálása
  • KFI infrastruktúrára épülő átfogó és részletes regiszter készítése, mellyel meghatározásra kerülnek az infrastruktúra piaci hasznosítási irányai, területei, valamint a hasznosításához kapcsolódó kompetenciamenedzsment rendszer
  • kommunikációs rendszer összeállítása az egyetem meglévő és potenciális új, külső, akadémiai szférán kívüli kapcsolatairól (vállalatok, állami és nem állami kutatóintézetek, hazai és külföldi felsőoktatási intézmények, civil szervezetek), amelyek hozzájárulnak az új üzleti kapcsolatok kialakításához
 • K+F+I szolgáltatási portfóliók összeállítása, menedzsmentje és értékesítése
 • Innovációs és tudástranszferhez kapcsolódó kompetenciák fejlesztése
 • Gazdaságélénkítés: az egyetemi K+F+I eredmények piacra jutásának elősegítése.
 • Nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, uniós kutatási és innovációs keretprogramokban való részvétel ösztönzése, beadott pályázatok számának növelése

A Kaposvári Egyetem Intézményfejlesztési Tervében már 2016-ban megfogalmazta stratégiai célként az egyetem és a technológia intenzív szektor kutatási és innovációs potenciáljának megerősítését és fejlesztését. A stratégiai cél megvalósításának első meghatározó mérföldköve a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ (FIEK) kialakítása, amely nagyvállalatok és az egyetem kooperációjában valósul meg. Jelen projekt célja, hogy a Kaposvári Campuson megerősödjön és eredmény-orientáltan működjön egy olyan szervezeti egység, amely elősegíti az Egyetemen keletkező tudományos eredmények piaci hasznosítását, a technológia-transzfert, és támogatja az Egyetem, az üzleti- és az intézményi szféra szereplői közötti kutatási, fejlesztési, technológiai és innovációs (KFI) együttműködést és az Egyetem uniós kutatási és innovációs keretprogramokban való aktív részvételét.

 

Területi Innovációs Platform az innováció, az együttműködés és vállalkozásfejlesztés jegyében

A Területi Innovációs Platformok az ITM támogatásával, az NKFI Hivatal és az egyetemek bázisain alakulnak meg, utat nyitva és folyamatos csatlakozási lehetőséget biztosítva valamennyi, a hazai innovációs környezetben valós szakmai teljesítményt nyújtó szereplő számára.

A Kaposvári Campus is felkérést kapott erre a szerepre az NKFIH-tól, ami jelentős eredmény, hisz a Hivatal megfogalmazása szerint:

„A Területi Innovációs Platformok kialakításának és működtetésének célja, hogy a régióban tudásközpontkét működő felsőoktatási intézmények az innovációs térben betöltött meghatározó szerepüket megerősítve kitárják kapuikat a helyi ökoszisztéma szereplői előtt, lehetőséget teremtve számukra az elérhető innovációs szolgáltatások és kutatási infrastruktúrák, erőforrások közvetlen megismerésére és a hosszú távú együttműködések kialakítására és ösztönzésére. Egységes kommunikációs felületet biztosítanak a helyi ökoszisztéma szereplői számára szakpolitikai intézkedésekhez, intelligens szakosodási irányok kialakításához, kutatási és innovációs források tervezésébe ón való szerepvalláshoz, továbbá helyi és országos szintű együttműködésekhez.”

A Kaposvári Innovációs Platform éltre hívását 2020 őszére tervezzük.

© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus Innovációs és Tudástranszfer Iroda • Minden jog fenntartva.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat